Innovatie
Foto Daniëlle Reizevoort

Jeroen de Zeeuw opent eigen resto in Haarlem

Jeroen de Zeeuw opent begin december zijn eigen restaurant De Zeeuw in Haarlem. “Geen jasjedasje, maar informeel, toegankelijk en gastvrij. Ondertussen zorg ik wél voor iets moois op tafel."

 “Ik wil laten zien dat uit eten gaan geen stijve bedoeling hoeft te zijn”, zegt de Zeeuw over de sfeer die zijn restaurant moet uitstralen. 

Bistro, maar toch gastronomisch
Het restaurant bevindt zich aan de Haarlemse Nassaustraat en ademt de sfeer van een zaakje in het Parijse Saint-Germain of Le Marais. Een verscholen etablissement in een van de straatjes rond de Antwerpse OLV-kathedraal of de Brusselse Markt. Het restaurant zal plaats bieden aan ongeveer dertig couverts. De Zeeuw tegen Entree: “Een gezellige, kleinschalige huiskamer waar het draait om persoonlijkheid. Dat past bij mij. Geen jasjedasje, maar informeel, toegankelijk en gastvrij. Ondertussen zorg ik wél voor iets moois op tafel.”” Het interieur heeft veel natuurlijke kleuren als donkerblauw en donkergroen, met banken langs de muren. De Zeeuw werkte hiervoor nauw samen met interieurontwerpstudio Bijsterbosch & Jacobs.

“Qua keuken passen de gerechten in de bistronomie-gedachte: een informele, misschien wat stoerdere aanpak van de Franse keukentraditie met ruimte voor allerlei invloeden, maar toch gastronomisch. Een beetje rock & roll op het bord met behoud van kwaliteit en vakmanschap. Daarnaast werken we bijvoorbeeld alleen met vis uit de Noordzee en hechten we waarde aan duurzaamheid en seizoen.”

Seizoensgebonden
De Zeeuw gaat werken met een vast menu dat regelmatig wisselt naar gelang het seizoen en de aanvoer van leveranciers. “Gerechten die zeker op de kaart komen, zijn onder meer mijn bouillabaisse, een goede ceviche en de steak tartaar met piccalilly-sorbet en gepoft spek. Er zal ook aandacht zijn voor goede vegetarische gerechten zoals mijn cannelloni van pompoen met grapefruit en zuring. Uiteraard hoef je je geen zorgen te maken over de wijnen. We gaan ook werken met verrassend lekkere (gefermenteerde) groentesappen voor een alcoholvrije avond.”

Carte blanche
Er is zitruimte aan de bar en aan de inspiratietafel. Aan deze tafel eet je carte blanche en wordt je verrast met zowel wijn als spijs. De kaart is net zo toegankelijk geprijsd als het concept. “Wie wil kan tussen de 3 en 6 gangen kiezen voor prijzen beginnend bij € 35,- voor drie gangen en € 60,- voor het volledige verwenprogramma van zes gangen. Daarnaast zullen er ook een aantal kleine snacks en hammen op de kaart komen.”

Over De Zeeuw
De Zeeuw verdiende zijn culinaire sporen bij zaken als: Michel Lambermon, Vrienden van Jacob*, De Kas, De Posthoorn*, Podium onder de Dom en Blue Boy. Tevens was hij mede-eigenaar en chef-kok van Simple in Utrecht. Ook schreef hij twee kookboeken; Vers, en Simple.

Gerelateerd nieuws

donderdag 13 november 2014
donderdag 20 september 2012