Bij Kipster, de meest dier-, milieu- en mensvriendelijke boerderij voor legkippen ter wereld, worden op dit moment zo’n 24.000 hanen opgefokt voor vlees. Deze week gaan de eerste hanen, 16 weken oud, naar de slacht en eind oktober liggen de eerste haanburgers in de Lidl. Ook de horeca kan een belangrijke rol spelen als het gaat om de bijzondere ontwikkeling dat haantjesvlees meer geconsumeerd gaat worden.
Dat hanen nu worden opgefokt en verwerkt is uniek, want hanen werden tot nu toe gezien als economisch waardeloos, schrijft NOS. "Een afvalproduct van de eierindustrie," zegt Ruud Zanders, een van de 4 oprichters van Kipster. Met hun bedrijf richten ze zich op dier- en milieuvriendelijke methoden voor die eierindustrie.
Al begin 2016 publiceerde Entree Magazine een uitgebreid artikel over hoe de horeca haantjesvlees kan gebruiken en wat voor meerwaarde dat heeft. Lees het hele artikel hier.
Goed vlees dat wordt vergast
"Jaarlijks worden 45 miljoen haantjes als eendagskuiken vergast, in heel Europa zijn dat er 350 miljoen," zegt Zanders. "En dan doet Nederland het vergeleken bij Europa niet eens slecht, omdat die kuikens in diervoer verdwijnen. In Europa is de helft van het aantal kuikens gewoon afval. Maar het is natuurlijk goed vlees." Daar lag de voedingsbodem voor het initiatief van Kipster. "Waarom zou je iets vernietigen als het goed vlees is?" Het bedrijf sloot een deal van 5 jaar met supermarkt Lidl. Eind oktober liggen daar de haanburgers in de schappen.
Andere bereidingswijze
Die vleesvorm, een burger, is bewust gekozen. "Een burger is makkelijk te bereiden. Dat is lastiger met hanenvlees zelf, dat heeft een andere bereidingswijze dan de hen. Het vlees is steviger omdat er meer spiermassa aan zit en dan luistert de bereidingstijd nogal nauw. Bereid het net iets te lang en het vlees wordt taai."
Vroeger eten hanen normaal
Het initiatief van Kipster lijkt nieuw, maar vroeger was het eten van hanen heel normaal. "Tot in de jaren 60 kon je pas met 10 weken zien of je te maken had met een hen of een haan, omdat er een kam op kwam. Maar in die tijd is een methode ontdekt waarmee je bij eendagskuikens al kan zien welk geslacht ze hebben", legt Zanders uit. "Vanaf dat moment werd het interessant om te gaan fokken op kippen die zoveel mogelijk eieren leggen, of zoveel mogelijk vlees kunnen geven."

