Neem nooit snoepjes aan van brouwers

Je zal maar ineens de fantastische kans krijgen om je eigen horecazaak te starten. Om je indrukwekkende dromen om te kunnen zetten in realiteit. Grijp je die kans dan? Of laat je hem lopen omdat je bang bent om risico’s te nemen? "Teken (niet) bij het kruisje!"

Column Hermannus Stegeman

Er lopen veel verschillende types horecaondernemers rond. Mensen waar het vakmanschap van afdruipt, koele berekenende ondernemers, passievolle spring-in-het-velden en pure, sociale dieren die léven voor het contact met hun gasten. Allemaal kregen ze ooit een trigger waardoor ze in de horeca belandden.

Allen kenden ooit een point-of-no-return waarna niets ze meer afhield van het najagen van hun doel. En voor dat doel moet dan vaak alles wijken. Een prachtig proces om mee te maken, maar ook best gevaarlijk. Want die passie en gedrevenheid kan je gemakkelijk verblinden.

Kinderlokkers
Als je als volwassene aan een kind een snoepje voorhoudt, moet je niet raar opkijken dat deze het snoepje verlekkerd aanneemt. Het is een dankbare tactiek van kinderlokkers. Het kind wordt er niet op aangekeken, die weet vaak niet beter. Het enige dat je kan doen is ervoor zorgen dat je kind zich bewust is van de gevaren van vreemde mannen die zomaar een snoepje voorhouden.

Moet je dan verbaasd zijn als startende, jonge ondernemers die graag hun droom willen verwezenlijken, dankbaar ingaan op een aanbod van een brouwer? Jong en onbevangen tekenen ze maar al te graag ‘bij het kruisje’. Ze krijgen immers de mogelijkheid om hun droom werkelijkheid te laten worden.

Ondernemer-lokkers
Om enkele jaren later door Philip de Ridder van Heineken verweten te worden dat ze zelf ‘bij het kruisje’ hebben getekend. De brouwers vinden blijkbaar dat hen als ondernemer-lokkers geen blaam treft. Dat zij geen verantwoordelijkheid dragen voor de onverantwoord hoge bierprijzen en risico’s waaraan ze ondernemers binden. Juridisch gezien zal dat wellicht best kloppen, maar moreel gezien zit er een luchtje aan.

Het enige dat we kunnen doen is jonge ondernemers bewust maken van de vreemde mannen van de brouwerijen, die nog steeds strooien met lekker snoepjes in de vorm van onverantwoorde bindingen. Overigens geldt dit niet alleen voor die snoepjes van brouwers, maar voor elk aanbod waarmee iemand zich vastlegt en zijn keuzevrijheid beperkt.

Bewustmaken
De koele, calculerende ondernemer zal al snel doorhebben dat onafhankelijkheid hem veel geld scheelt. De netwerkende spring-in-het-veld zal al vlug het crowdfunding-platform ontdekken, waarmee hij die missende euro’s gewoon uit zijn eigen netwerk haalt. Al die anderen moeten we bewustmaken van de risico’s van het aannemen van snoepjes.

Brouwers en andere leveranciers geven geen cadeautjes. Die hebben maar één belang. Bevlogen ondernemers zijn geen kinderen, daarvan mag je verwachten dat ze volwassen en verantwoord beslissingen nemen. Helaas kan die passie verblinden. Dus al u weer een accountmanager met een snoepje tegenkomt, u bent gewaarschuwd!

Hermannus Stegeman is voormalig horeca-uitbater, eigenaar van Ruelle Horeca Consultancy, een onafhankelijke hospitalityprofessional en bestuurslid bij Koninklijke Horeca Nederland Utrecht.
Reacties zijn welkom via Twitter.com/Hermannus of info@ruelle.nl. Ook kunt u uw reactie natuurlijk hieronder achterlaten.