Voetbal + feest = horeca. Deze vergelijking lijkt de laatste 10 jaar welhaast een wetmatigheid te worden.
(Photo: Esther Veldhuizen, NBTC)
Zo kan ik me niet herinneren tijdens het WK 2010 een horecagelegenheid te hebben bezocht die tijdens de voetbalwedstrijden niet de mogelijkheid bood deze te bekijken. Maar waarom eigenlijk? Wie zegt dat iedereen gek is op voetbal? Welk voordeel valt er te behalen voor een luxe restaurant?
Na het vieren van de voetbalfeestjes wordt de balans opgemaakt en dan blijkt keer op keer dat er in die desbetreffende periode gemiddeld juist een lagere omzet werd gehaald dan als er geen EK of WK Voetbal was. Ontnuchterend toch, of niet?
Gemiddelde kip
Gemiddeldes, ik heb er een hekel aan. Zo kan ik me geen leuk gemiddeld horecabedrijf voorstellen. En wat dacht u van een kip die met z’n kop in de oven gezeten heeft en met zijn poten in de diepvries? Gemiddeld zal de temperatuur bij het uitserveren wel oké zijn, maar of de kip smaakt? Ik weet het nog zo net niet.
Terug naar het aanstaande EK en de oranjegekte: voor de dorpskroeg wellicht een uitkomst maar ik heb zo mijn twijfels bij het restaurant op solitaire locatie. Wat in ieder geval voordelig is voor lunchrooms en cafés is dat de wedstrijden ’s avonds gespeeld worden.
Het eerstgenoemde bedrijfstype merkt er dan qua omzet weinig van terwijl de kroeg wellicht flink kan scoren.
Noodzakelijk kwaad
Hierbij moet wel aangetekend worden dat tegenover de hogere omzet vaak extra kosten staan om de gasten juist naar het eigen bedrijf te trekken. Al met al zit ik er dubbel in wat betreft het aanstaande EK: als privépersoon kijk ik er naar uit, met de horecapet op denk ik dat we er per saldo niet te veel van moet verwachten qua rendement.
Misschien is het geen gek idee om naar het EK als noodzakelijk kwaad te kijken: ook al zou u als restauranthouder wellicht beter dicht kunnen gaan of wegen als café-eigenaar de extra uitgaven niet op tegen de kosten; u kweekt wel een stukje goodwill binnen uw gastenkring.
Gevoelsmatig
Alhoewel ik graag reken, denk ik dat u er beter aan doet als horecaexploitant de beslissing om in te spelen op het EK meer op basis van uw gevoel moet nemen. Dus niet met de calculator in de hand de extra kosten tegenover de verwachte extra omzet zetten, maar kijken wat het u aan meerwaarde oplevert.
Zullen uw gasten het waarderen als u open bent? Denk u dat ze te porren zijn voor een culinaire omlijsting in de stijl van het land dat de desbetreffende avond speelt? Weeg ook de korte tegen de lange termijn af. Zo kan het verstandig zijn om dicht te gaan maar zal de onduidelijkheid richting gasten u nog lang achtervolgen.
Mooi feestje
Tja, geen pasklaar antwoord dus op een lastige vraag. Aan de andere kant is de afweging die u moet maken ook niet wezenlijk anders dan anders. Voegt het inspelen op het EK waarde toe? Doen! Zo niet? Duidelijk. Of u het voetbal nu gaat vieren in uw bedrijf of thuis op de bank: maak er een mooi feestje van en wees beducht voor de financiële kater.
Reacties zijn welkom op thierry.neufeglise@4ratio.nl.

