De consumptie van wijn neemt dit jaar toe, maar niet in Europa. Dat zegt instituut International Wine & Spirit Research.
De vraag naar wijn stijgt het meeste in China, gevolgd door de Verenigde Staten. Logisch dus dat de jaarlijkse Vinexpo dit jaar net als in 2010 niet in Bordeaux maar in Hong Kong wordt gehouden en dat daarnaast een driedaagse proeverij ('Rendez-Vous by Vinexpo') voor consumenten wordt georganiseerd in New York.
In perspectief
Overigens moeten we de consumptiecijfers in perspectief zien, want 310 miljoen Amerikanen dronken samen vorig jaar voor het eerst net iets meer wijn dan de 60 miljoen Fransen of 60 miljoen Italianen die tot dan toe volgens de statistieken de meeste flessen ontkurkten. En waarom China een ‘triple-A-locatie’ is voor de wijnhandel mag duidelijk zijn uit de volgende cijfers.
De meer dan 1,3 miljard Chinezen drinken nu gemiddeld nog maar een liter wijn per persoon per jaar. Om een idee te krijgen van de potentiële groei: wij consumeren in Nederland per capita ongeveer 21 liter wijn per jaar.
Nagelschaartje
Op onze eigen kleine Vinexpo, de Wine Professional, was weer veel moois te proeven en te beleven. De voormalige Franse cameraman Lionel Cousin en zijn Italiaanse vrouw Ornella Tondini van wijnhuis Cupano uit Montalcino – nieuw op de Nederlandse markt – presenteerden hun Rosso di Montalcino, Sant’ Antimo ‘Ombrone’ en natuurlijk Brunello di Montalcino.
Cousin bewerkt zijn 3,7 hectare wijngaard met uitzonderlijke precisie. Hij staat erom bekend dat hij elke plant in de wijngaard met een nagelschaartje bezoekt om onwelgevallige druiven uit de trossen te knippen. Volgens importeur Enrico Huijbrechts (De Wijnengel) hanteert de man als het nodig is de plantenspuit om zijn druiventrossen één voor één van een beginnende schimmelinfectie te bevrijden.
Paard en ploeg
Zijn methode is verder met de volgende trefwoorden te omschrijven. Biologische/biodynamische teelt, lage opbrengst, autochtone gisten, strenge selectie op de sorteertafel, malolactische gisting op de gistresten in Franse barriques en geen filtering. Het land wordt bewerkt met paard en ploeg.
Cousin heeft zich laten adviseren door beroemde Franse wijnmakers zoals Henri Jayer (Bourgogne) en de pionier op het gebied van biodynamische wijnbouw François Bouchet. De wijnen zijn onverwacht toegankelijk, fruitig en zacht voor een Brunello, ondanks de kracht en de concentratie.
Ze zijn aromatisch met frisse zuren en rijpe tannines, maar de aantrekkingskracht schuilt vooral in de combinatie van intensiteit en elegantie, die de wijn spanning en balans geeft. De Brunello di Montalcino 2006 maakte de meeste indruk. Zeldzaam mooi.
Onderwaardering
Tot slot, ook geproefd op de Wine Professional: Weingut Dr. Heger uit Baden. Ik denk dat we wel kunnen stellen dat pinot blanc of weissburgunder als druif wordt ondergewaardeerd. Het imago heeft te lijden van de grote hoeveelheden (te) goedkope wijn die ervan op de markt is.
Zowel de ‘gewone’ Ihringen Winklerberg Weissburgunder 2008 als de Ihringen Winklerberg Weissburgunder Grosses Gewächs 2010 van Heger die ik proefde bewijzen waartoe pinot blanc in staat is. Goede weissburgunder heeft altijd iets bedriegelijk toegankelijks.
Dr. Heger is verfijnd, spannend en gestructureerd, en tegelijk bijna behaagzuchtig zacht, rond en romig. Onweerstaanbaar. (Importeur: De Coninck Wines)

