Het aantal wijnhuizen in de Bordeaux dat door Chinese ondernemers wordt overgenomen neemt gestaag toe.
Sinds de eerste aankoop in 2008 zijn er nu 6 wijnbedrijven in de Bordeaux in handen van Chinese zakenlieden. De 42-jarige entrepreneur Richard Shen Dongjun uit Shanghai kocht onlangs Château Laulan Ducos (AOC Médoc, Cru Bourgeois).
De vorige eigenaar van het château, Frédéric Ducos, blijft de dagelijkse leiding over het wijnbedrijf houden.
Luxegeschenken
Eerder kregen Château Latour-Laguens, Château Richelieu, Château Chenu Lafitte, Château de la Salle en Château de Viaud een Chinese eigenaar. De steenrijke Shen Dongju, die in China een grote keten van juwelierszaken bezit, heeft opmerkelijke plannen met Château Laulan Ducos.
Hij wil de wijn namelijk uitsluitend in China gaan verkopen. Daartoe zal hij een keten winkels openen in de grote steden. Alle 150.000 flessen die Laulan jaarlijks produceert zullen daarom worden voorzien van een Chineestalig etiket.
Het idee achter het ondernemingsplan is dat zowel juwelen als wijn in China worden gezien als luxegeschenken.
Familiebedrijf
Niet te koop is het Californische wijnhuis Kendall-Jackson. Het is na 28 jaar nog steeds een familiebedrijf en als het aan oprichter Jess Jackson ligt, zal het dat altijd blijven. Dat is uitzonderlijk voor een van de grootste wijnbedrijven in Californië.
De onafhankelijkheid van aandeelhouders heeft veel voordelen, vindt ‘winemaster’ Randy Ullom, die onlangs in Nederland op bezoek was.
“We kunnen doen wat we willen”, zegt hij. “We doen veel projecten, proberen nieuwe dingen uit. Jess Jackson is niet geïnteresseerd in snelle winst. Hij kijkt 100 jaar vooruit, hij denkt aan zijn kleinkinderen.”
Wijnmakerswijnen
Het bedrijf bezit wijngaarden in Mendocino, Sonoma, Napa, Monterey en Santa Barbara. De wijnen van Kendall-Jackson zijn echte wijnmakerswijnen in de Californische traditie, waarbij de smaak en stijl zorgvuldig worden gemanaged. Maar het zijn geen massawijnen.
Elk wijnmerk heeft zijn eigen wijnproductiefaciliteiten en zijn eigen wijnmaker. De merkwijnen worden samengesteld uit wijnen van diverse oorsprong, maar de druiven van elk verschillend stukje wijngaard worden apart geoogst, gevinifieerd en zonodig opgevoed in een eigen houten vat.
Kendall-Jackson heeft zijn eigen vatenproductiebedrijf, dus ook daarover houdt de familie volledige controle.
American Cab
We proefden fraaie wijnen van onder andere Merlot, Pinot Noir, Chardonnay en Zinfandel. Toch is de relatief eenvoudige Vintner’s Reserve Cabernet Sauvignon 2007 (goed jaar, zegt Ullom) mijn favoriet. Met deze blend van wijn uit Sonoma, Napa en Mendocino, heb je voor een fatsoenlijke prijs een mooie echte ‘American Cab’ op de kaart staan. (Importeur: Verbunt Wijnkopers)
Pittacum
Echt mooi Spaans is deze Pittacum Barricas 2006 uit de provincie Galicië. In Bierzo, zoals de wijnregio heet, wordt de laatste jaren steeds interessantere wijn van de druif Mencía gemaakt. Ik heb ze hier wel eens eerder besproken. Deze Bierzo van Bodegas Pittacum is de lekkerste Mencía-wijn die ik tot nu toe heb geproefd.
De wijn heeft een Merlot-achtig mestgeurtje, met kruidigheid, paddestoelen en mooie zwoele houtaroma’s. Aangenaam zacht in de mond, kruidig, verfijnd en elegant, ondanks een alcoholpercentage van 14,5 procent. Met zoete kersen en pruimen die mooi tegenwicht krijgen van de frisse zuren, en een fijne en lange, chocoladeachtige afdronk.
Voor een horecaprijs van nog geen tientje een prachtige restaurantwijn (Importeur Résidence Wijnen).

