Chef-kok Edwin Soumang komt van oorsprong uit Limburg en gastvrouw Bethany DeLong is Canadese. In juli 2007 startten ze samen Restaurant One in stadsdeel Maasniel in Roermond. Het stel is ambitieus en dit wordt beloond. In 2010 krijgt het restaurant een Michelinster die ze nog steeds weten te behouden. Na vier jaar besluiten Edwin en Bethany op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor hun restaurant. In augustus 2012 opent Restaurant One haar deuren in de ECI Cultuurfabriek in Roermond.
BIJZONDERE PLEK “We waren op zoek naar een bijzondere plek in Roermond”, vertelt Edwin. “Op het Steeleiland werd een industrieel rijksmonument verbouwd tot cultureel centrum waarin onder meer een poppodium, filmzalen en een theaterzaal werden gevestigd. Ook was er ruimte gereserveerd voor een café-restaurant. En toen we de locatie bezochten, waren we gelijk enthousiast.”
FINE DINING-GEVOEL Edwin en Bethany komen in contact met architect Ton Kleinjans van 2.0 Architecten die de hele verbouwing van het industriële ECI-complex begeleidt. Er is direct een klik en samen gaan ze om tafel om de invulling van Restaurant One te bespreken. Ton introduceert zijn vrouw, Marion Kleinjans-Pieters, interieurarchitect. Ondanks dat het architectenduo weinig horecaprojecten op hun naam heeft staan, durven de ondernemers het wel aan om ze in te schakelen voor de ontwikkeling van het interieurconcept van Restaurant One nieuwe stijl. Bethany: “Ze snappen het hele verhaal van het segment waarin wij zitten. Zij gaan naar sterrenrestaurants in het buitenland en begrijpen de beleving van fine dining. Dit gevoel kunnen zij uitstekend vertalen.” Edwin: “En onze uitgangspunten voor het interieur waren ook niet perse horecagerelateerd.”
COMFORT Ton: “Het was een uitdaging om iets unieks te maken. Je vervalt al snel in stereotype oplossingen. We wilden het gebouw respecteren en tegelijkertijd de kwaliteit van het restaurant laten uitstralen.” Marion: “Daarnaast moest het concept de bestaande clientèle aanspreken, maar ook nieuwe gasten aantrekken. Er ligt een sterke focus op comfort; een prettige akoestiek en een behaaglijke temperatuur.” “De dames in korte rokken mogen het niet koud krijgen”, aldus Bethany.
GELUIDSBEHEERSING De akoestische uitdaging werd opgelost door het plaatsen van Antisone wanden die als losse, zwarte elementen in de ruimten staan en waarin de opslag en garderobe zijn verwerkt. Ook dragen de gestoffeerde stoelen van Artifort, het tapijt en de gebogen plafond bij aan een prettige geluidsbeheersing.
SPRANKELING “Comfort komt ook terug in de indeling van het restaurant. De gasten moeten zich altijd aangenaam voelen, ook wanneer de ruimte niet volledig is gevuld. De verhoogde bar breekt de ruimte en zorgt voor een natuurlijke scheiding tussen lounge en restaurant.” In de bovengelegen loft kwam de ruimte voor private dining met een prachtig uitzicht over het restaurant. “De gordijnen aan het plafond geven een bepaalde bescherming, zonder de hoogte van het pand te verbergen. Als je allemaal verschillende kamertjes maakt, verlies je het gevoel van de ruimte”, vertelt Marion. “Er is heel bewust gewerkt met verschillende materialen. Glanzende materialen zorgen voor een welkome afwisseling in de ruwe omgeving, waardoor de sprankeling wordt behouden.”
In de keuken is een chef's table geplaatst die ruimte biedt aan maximaal zes personen. Een ereplaats die met grote regelmaat wordt gereserveerd. “Men krijgt dan volledig mee wat er hier in de keuken gebeurt. Maar ook liefhebbers van bijzondere interieurs komen hier aan hun trekken. Zo hadden we onlangs gasten die de hele avond waren gefocussed op de omgeving en speciaal voor het gebouw kwamen, niet eens zozeer voor het eten”, sluit Edwin lachend af.
Restaurant One
ECI 17
6041 MA Roermond
+31 (0) 475 600 262
TEKST: PAULA PLANTINGA
FOTOGRAFIE: JIM ELLAM




