De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start een pilot met het via de website bekendmaken van inspectieresultaten van lunchrooms. Dat is vandaag gepubliceerd in de Staatscourant.
(Photo: SXC)
Consumenten krijgen hierdoor inzicht of de regels voor veilig voedsel worden nageleefd en ondernemers krijgen de kans zich positief te onderscheiden van anderen. Zo’n tweeduizend lunchroomeigenaren in heel het land krijgen deze week een brief en een brochure met uitleg over de procedure en welke gegevens de NVWA openbaar zal maken.
Groen, oranje en rood
Horecaondernemers kunnen binnen 6 weken hun zienswijze indienen, waarna het besluit definitief zal worden gemaakt. De Horeca Inspectiekaart zal vervolgens vanaf juni bekend worden gemaakt. Consumenten kunnen per lunchroom zien of de regels voor veilig voedsel worden nageleefd, uitgedrukt in kleur. Groen wordt gebruikt voor lunchzaken die alles netjes op orde hebben, oranje voor de zaken die nog wat problemen dienen op te lossen en rood voor lunchrooms die onder verscherpt toezicht staan. Wordt de kleur wit gebruikt, dan heeft de NVWA nog niet genoeg recente controlegegevens.
De pilot is het begin van een proces waarbij de NVWA steeds meer gegevens over het naleven van regels door bedrijven actief openbaar gaat maken. Als de proef aanslaat wordt het project verder uitgerold binnen de overige horeca.

