Het UWV presenteerde voor de eerste keer nieuwe koksregeling aan Aziatische horeca ondernemers tijdens Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) Ledendag.
Eerder deze week tijdens de VCHO (Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers) Ledendag, heeft het UWV voor de eerste maal een presentatie gegeven over de nieuwe koksregeling (GVVA) die per 1 oktober 2019 van kracht wordt. Meer dan 100 Aziatische horeca ondernemers waren hierbij aanwezig.
Meldplicht
Liesbeth van Amersfoort en André Vreugdenhil van het UWV hebben op uitnodiging van de VCHO de nieuwe regeling uitgelegd aan de geïnteresseerde leden. Ook hebben zij de vele vragen van de ondernemers over dit onderwerp beantwoord. De volledige nieuwe voorwaarden worden in de loop van augustus vastgesteld, maar tijdens de presentatie werd er al wel meer duidelijkheid geschept voor de sector die afhankelijk is van Aziatische koks. Het was al enige tijd bekend dat de nieuwe regeling een langdurige regeling is en dat het quotum wordt opgeheven. Gisteren zijn de ondernemers geïnformeerd dat het vanaf 1 oktober 2019 verplicht wordt om vacatures eerst aan te melden bij het Servicepunt Aziatische Horeca van het UWV. Hiervoor wordt een vacature meldformulier ontwikkeld dat per 1 oktober 2019 beschikbaar komt.
Geschiedenis
Als in 2013 de herziene wet arbeid vreemdelingen (WAV) aangenomen wordt heeft dit grote gevolgen voor de Aziatische horeca in Nederland. Dit betekent dat er geen koks uit Azie meer in Nederland mochten komen werken en dat zelfs de koks met een werkvergunning teruggestuurd worden. Het gevolg was dat de ondernemers zelf extreem lange werkdagen moesten maken en zelfs veel zaken moesten sluiten. Waar andere belangenorganisaties berusten in de nieuwe wet, besluit de VCHO (Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers) op te komen voor de belangen van de Aziatische horeca. Vicevoorzitter Frank Chan en directeur Liping Lin gaan de dialoog aan met de Tweede Kamer en de toenmalige minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher. Onder dwang van de Eerste Kamer en naar aanleiding van de demonstratie van de Aziatische horeca in Den Haag belooft de minister een uitzondering te maken op de WAV voor de Aziatische horeca. Dit resulteert uiteindelijk in het zogenaamde Wokakkoord.
Afschaffing quotum
Ook in de daarop volgende jaren blijft VCHO zich inzetten voor de belangen van de Aziatische horeca ondernemers in Nederland. Al snel blijkt dat het gestelde quotum niet voldoende is om aan de vraag te voldoen. Na veel gesprekken met de betrokken Kamerleden, de minister, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het UWV wordt begin dit jaar bekend dat per 1 oktober 2019 een duurzame regeling komt zonder quotum. Het biedt Aziatische horeca de zekerheid qua personeel in de komende jaren wat heel goed nieuws is. Vicevoorzitter Frank Chan beaamt dat: “De nieuwe regeling legt de basis voor de Aziatische horeca om de komende jaren verder te groeien en een positieve impuls te geven aan de werkgelegenheid in Nederland.”
Economische bijdrage
De Aziatische horeca is sinds jaar en dag onderdeel van het Nederlandse straatbeeld en de cultuur. In geen enkel ander Europees land zijn zoveel Chinese, Japanse, Thaise en Indonesische restaurants te vinden als in Nederland. Nederland telt zo’n 13.300 restaurants waarvan 2.780 met een Aziatische keuken (21%). De Aziatische horecasector is met een jaarlijkse omzet van 1,5 miljard euro en 41.000 werknemers belangrijk voor de werkgelegenheid, de lokale economie en de leefbaarheid in vele gemeenten en dorpen. Elke Aziatische kok die een werkvergunning (GVVA) krijgt, creëert tussen de 7 en 10 extra banen zoals bedienend- en keukenpersoneel (direct), maar ook bij de toeleveranciers (indirect).

