De voorrondes van de Nederlandse finale van de kookwedstrijd Bocuse d'Or is maandag 12 juni in het FrieslandCampina Innovation Centre in Wageningen. De winnaars van de voorrondes worden rechtstreeks geplaatst voor de Nederlandse finale op 18 september 2017 tijdens Gastvrij Rotterdam. De Nederlandse winnaar plaatst zich vervolgens voor de Europese finale in Turijn, van 10 tot en met 12 juni 2018. De wereldfinale is in 2019 in Lyon.
Maandag 12 juni wordt tijdens de voorronde om 9:00 uur de opening gedaan met een loting van de volgorde waarop de kandidaten mogen starten met koken. De bekendmaking van de vijf kandidaten die doorgaan naar de landelijke finale is om 16:30 uur.
Spannende strijd
Omdat Nederland afgelopen jaren goed heeft gepresteerd, is het aantal deelnemers voor de voorronde uitgebreid naar koks die in dienst zijn van een horecabedrijf in Nederland. Voorzitter Jonnie Boer: “Deze voorrondes zijn een begin van een nieuwe ronde voor de jonge culinaire talenten die we in Nederland hebben. Dit is echt een vakwedstrijd van het hoogste niveau, die doorzettingsvermogen en creativiteit verlangd van de kandidaten. Het belooft een spannende strijd te worden.”
De opdracht
SVH Meesterkok Marco Poldervaart is de wedstrijdleider van de voorronde. Het bestuur heeft ervoor gekozen om groenten dit jaar centraal te stellen met als thema ‘verfijning’. Het gerecht moet in zesvoud worden gepresenteerd met minimaal één bereiding van kalfsvlees, vier garnituren, waarvan één aardappel- of meelspijsgarnituur. De kandidaten krijgen in de wedstrijd 1,25 uur de tijd en vooraf is er 10 minuten de tijd om de meegebrachte materialen en producten klaar te zetten.
De kandidaten
Gert van der Heijden, landgoed Hotel Het Roode Koper* (Leuvenum)
Jeroen van Brecht, restaurant, hotel en spa Savarin (Rijswijk)
Kees Visser, restaurant Bij Kees (Zierikzee)
Lars Drost, restaurant Ciel Blue** (Amsterdam)
Marco van der Wijngaard, restaurant ’t Amsterdammertje* (Loenen aan de Vecht)
Niels Greefhorst, Slot Oostende (Goes)
Randy Karman, restaurant Bord’eau** (Amsterdam)
Rémi Truijen, restaurant Bog (Den Haag)
Robert van de Kolk, restaurant Perron 5, Hotel Haarhuis (Arnhem)
Thomas Beekhuis, Paviljoen Sterrebos (Groningen)
Nieuwe bestuursleden
Vanaf 1 juni is het bestuur van Bocuse d’Or Nederland versterkt met 3 nieuwe bestuursleden. Met het vertrek van Marc van Gulick en het overlijden van Joop Braakhekke werd gezocht naar nieuwe bestuursleden. Aan het bestuur worden Jan Smink, Joris Prinssen en Marcel de Leeuw toegevoegd. Overige bestuursleden:
Voorzitter: SVH Meesterkok Jonnie Boer, patron cuisinier van restaurant De Librije, Zwolle ***
Vicevoorzitter: SVH Meesterkok André van Doorn, patron-cuisinier restaurant Kasteel Heemstede, Houten, *
Leendert Klaassens, docent ROC Friese Poort, Drachten, bestuurslid
SVH Meesterkok Marco Poldervaart, patron-cuisinier restaurant ‘t Havenmantsje, Harlingen bestuurslid
Anita Buiteman, directeur A Solution, bestuurslid
Ricardo Eshuis, directeur SVH, bestuurslid
Elfde
Tijdens de wereldfinale, eerder dit jaar in Lyon, werden Jan Smink en zijn team elfde. Het winnende land was Amerika, gevold door Noorwegen en IJsland.

