Online reserveren: korting op bepaalde tijd
Innovatie

Online reserveren: korting op bepaalde tijd

Onlangs openden vijf ondernemers restaurant Spingaren in Amsterdam. Tijdens deze opening introduceerden ze ook een nieuw online reserveringssysteem. Hiermee kunnen mensen zelf de hoogte van een korting (oplopend tot 25%) beïnvloeden door te kiezen voor een bepaald(e) dag of tijdstip. Hoe werkt dit precies? We vragen het aan mede-eigenaar Jorien Eliëns.

Over dit nieuwe systeem zegt mede-eigenaar Jorien Eliëns: "Al jaren wordt voorspeld dat restaurants de luchtvaartmaatschappijen en hotels zullen volgen met een flexibele prijsstelling. Lange tijd stond deze ontwikkeling stil, maar nu wordt deze voorspelling werkelijkheid. Spingaren heeft een online reserveringssysteem ontwikkeld waarbij gasten korting kunnen krijgen. Hoe het werkt: de gast boekt via de website van Spingaren een tafel en ontvangt dan een kortingspercentage. Zij kunnen zelf de korting beïnvloeden door een bepaalde dag of tijdstip te kiezen. Dit percentage wordt aan het eind van de avond verrekent over alles wat men eet en drinkt."

​Verschillende factoren
Eliëns vervolgt: "De kortingen variëren van 2% tot 25% en worden bepaald door een aantal factoren. Als er iemand reserveert wordt er onder andere gekeken naar de dag van de week, tijdstip en reeds geboekte reserveringen. Mede dit bepaalt hoeveel korting dat een gast krijgt. Op deze manier willen wij gasten stimuleren om te reserveren en bedanken dathet bedrijf draait. Ons voordeel: wij zorgen voor een spreiding over de avond, weten precies hoe laat de gasten komen, kunnen goed inkopen en daardoor onze foodwaste minimaliseren en kunnen onze personeelsplanning goed inzetten."

Veel boekingen
"Op dit moment draaien we sinds 1 september met dit systeem in ons restaurant en boekt 54% van onze gasten via dit systeem, 20% telefonisch of via mail en 26% zijn passanten. Ik denk dus dat ik zeker kan stellen dat er al veel gebruik van wordt gemaakt."

Charcuterielijn
Eerder in 2017 lanceerde Spingaren een eigen charcuterielijn. Om het assortiment een eigen podium te geven, openden zij onlangs restaurant & proeflokaal Spingaren aan de Herengracht in Amsterdam. In het proeflokaal kunnen gasten charcuteriegerechten op een plank zelf samenstellen, zoals droge worst, kimchi, boerenvarkenspaté, pickles en vegetarische worst. Naast charcuteriegerechten staan op de menukaart ook nog andere gerechten.