Het nieuwe Conservatorium Hotel heeft, nog voor de opening, als eerste Amsterdams hotel het Green Globe-label ontvangen.
Green Globe is een internationale organisatie die bij haar leden audits uitvoert op basis van internationaal geaccepteerde duurzaamheidscriteria. Het Conservatorium Hotel Amsterdam trof vanaf het begin van de verbouwing belangrijke duurzaamheidsmaatregelen.
Voorbeelden
Het hotel gebruikt bijvoorbeeld een warmteopslagsysteem en recyclet water uit het zwembad in het sprinklersysteem. De aanpak wordt vervolgd op de afdeling food & beverage, waar het hotel lokale, biologische ingrediënten gebruikt en ingrediënten weert die afkomstig zijn van bedreigde diersoorten zoals de blauwvintonijn.
Gasten spelen ook een rol: zij krijgen de optie om zelf te beslissen hoe vaak hun handdoeken en beddengoed worden verschoond. De gasten hebben tevens toegang tot de 'menselijke bibliotheek': een grote, lokale kennisbank waarin personeelsleden intensief wordt getraind.
Zij delen hun kennis met de gasten en behouden en bevorderen daarmee de lokale gewoonten en cultuur.
Overzicht
Hieronder een overzicht van de belangrijkste duurzame praktijken in het hotel.
Energie
• Warmteopslagsysteem.
• Energiezuinige verlichting (led).
• Ventilatiesysteem voor de automatische regeling van ventilatie in de keuken.
• Led-televisie.
• Energiebeheersysteem in de gastenkamers.
• Gebruik van dik, getint glas.
• Gebruik van groene elektriciteit.
• Het airconditioning systeem in de kamers bevat een eco-modeknop.
Water
• Hergebruik van zwembadwater voor het sprinklersysteem.
• Waterbesparende dubbele spoelknoppen op de toiletten.
• Gasten beslissen hoe vaak hun handdoeken en beddengoed worden verschoond.
Afval
• Gebruik van een balenpers om het afvalvolume te verkleinen (minder transport nodig).
• Afval wordt opgehaald op basis van een sensorsignaal (alleen wanneer containers vol zijn) om het transport te beperken.
• Gebruik van schoonmaakproducten met eco-certificaat.
• Er worden weinig plastic verpakkingen gebruikt in het hotel.
• Swill installatie voor de scheiding van organisch afval.
F&b
• De meeste producten worden lokaal geproduceerd en zijn biologisch.
• Promotie van lokale, biologische restaurants.
• Bedreigde diersoorten of voedsel afkomstig van niet-duurzame bronnen worden niet geserveerd.
Sociaal
• Alle collega's krijgen regelmatig training op het gebied van duurzaamheid.
• Financiële steun van beschermde natuurgebieden.
• Onderhoud van cultureel erfgoed (negentiende-eeuws gebouw gerestaureerd).
• Gebruik van Nederlands cultureel erfgoed in het hotel (Delfts porselein in het restaurant en als decoratie).
• Faciliteiten zijn uitstekend toegankelijk voor minder validen.
• Interpretatieprogramma (menselijke bibliotheek) opgezet met lokale bevolking.
---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

