Branchenieuws
Foto 123RF.com

Zzp-koks slecht verzekerd aansprakelijkheid

ZZP’ers in voedselverwerking, zoals koks, zijn veel minder vaak dan verwacht verzekerd tegen zakelijke aansprakelijkheidsrisico’s.

Dit blijkt uit onderzoek van Aansprakelijkheidsverzekering ZZP, onderdeel van Lancyr Verzekeringen; waarbij 2.158 verzekeringsaanvragen uit 2017 van ZZP’ers werden onderzocht en gekoppeld aan CBS-data. Ruim eenderde, 35,6 procent, van de aanvragen voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering kwam van drie beroepsgroepen, namelijk ZZP’ers in de bouw (17,5 procent), specialisten bedrijfsbeheer (10,5 procent) en sociaal werkers (7,6 procent).

Grotere opdrachtgevers
Het zijn volgens Lancyr beroepsgroepen waar de opdrachtgever een aansprakelijkheidsverzekering doorgaans verplicht stelt. ’’Beroepsgroepen die wel goed verzekerd zijn, hebben vaak grotere opdrachtgevers vanuit de bouw, gemeenten en grotere bedrijven, zoals banken. Dit zijn opdrachtgevers die van hun opdrachtnemers eisen dat zij zakelijk verzekerd zijn tegen de risico’s van aansprakelijkheid’’, aldus Eliab Salamony van Lancyr.

Koks minder vaak verzekerd
Aan de andere kant van het spectrum bstaan zelfstandige voedselverwerkers - zoals koks - die juist minder vaak dan verwacht een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering aanvragen. Dat geldt ook voor schoonmakers, leiders binnen de kinderopvang en beroepschauffeurs. “Het zijn vooral beroepsgroepen waar vaker buitenshuis gewerkt wordt, die zich vaker tegen de aansprakelijkheid verzekeren. Vanuit dit perspectief vallen de beroepsgroepen schoonmakers, bestuurders voertuigen en leiders kinderopvang juist op.”