Branchenieuws
Foto Duncan de Fey

Vraag naar kwaliteitszuivel neemt toe

De vraag naar ‘echte’ boter onder consumenten is de laatste tijd flink gestegen. Een goede ontwikkeling, vindt chef-kok Emile van der Staak. “De horeca heeft de kans om een belangrijker voortrekkersrol te vervullen als het gaat om kwaliteitszuivel.”

Consumenten geven de laatste jaren voorkeur aan ‘echte’ boter in plaats van plantaardige imitaties als margarine. De prijs voor boter is daardoor sinds februari gestaag duurder geworden. Dat blijkt uit de cijfers van ZuivelNL, de ketenorganisatie van de Nederlandse zuivelindustrie.

Fastfoodketens
Steeds meer fastfoodbedrijven spelen al in op de vraag naar echter boter, schrijft De Volkskrant. Zo liet McDonald’s 2 jaar geleden weten de ontbijtmuffins en bagels voortaan met boter te bereiden. Daarvoor ging er vloeibare margarine in. Vorig jaar kondigde Burger King de ‘buttery cheeseburger’ aan, waarvan de knoflooksaus met boter is bereid.

Choux, De Nieuwe Winkel
Ook chefs gaan steeds vaker aan de slag met kwaliteitszuivel. Neem bijvoorbeeld chef-kok Merijn van Berlo van restaurant Choux in Amsterdam. Hij werkt onder andere met kefirkaas van blaarkopkoeien en karnemelk van de kaasboerderij. Ook Le Jardin in Utrecht, Herberg de Kop van ’t Land in Dordrecht en De Nieuwe Winkel in Nijmegen experimenteren met kwaliteitszuivel.

Voortrekkersrol
Volgens chef-kok Emile van der Staak van het laatstgenoemde restaurant is dat een goede ontwikkeling, zegt hij tegen Entree. Hij hoopt dat zuivel meer een kwaliteitskarakter zal krijg in Nederland. De horeca heeft volgens hem de kans om hierbij een belangrijke voortrekkersrol te vervullen.

Betere prijs
Dankzij de schaarste van boter krijgen Europese melkveehouders volgens René van Buitenenen van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) een betere prijs voor hun melk dan vorig jaar. Hoewel de stijgende boterprijs niet resulteert in een even snel stijgende melkprijs, zijn de melkveehouders volgens Van Buitenen momenteel wel tevreden met hun inkomsten. De laatste maanden krijgen melkveehouders meer betaald.