De afgelopen weken is er veel ophef over restaurants die volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) mogelijk hun voedselveiligheid niet op orde zouden hebben. Een aantal Aziatische restaurants zijn inmiddels zelfs naar de rechter gestapt vanwege de openbaarmaking van de rapporten. VCHO reageert: “De informatie is inmiddels achterhaald en geeft niet de huidige situatie van een restaurant weer.”
Tekst: Britt van Os
RTL heeft meer dan 170 negatieve rapporten opgevraagd bij de NVWA waarover zij een uitzending willen maken. Daarvan hebben 15 restaurants, waarvan 9 Aziatisch, een rechtszaak aangespannen om dit te voorkomen. Zo zouden volgens de NVWA veel restaurants last hebben van muizenplagen of last hebben van andere onhygiënische toestanden.
Achterhaalde informatie
De restaurateurs stappen dinsdag 30 augustus naar de rechter. Maar wat vindt de Vereniging van Chinese Horeca Ondernemers (VCHO) van het feit dat de rapporten openbaar kunnen worden gemaakt? "Wij hebben grote bezwaren tegen de aangekondigde publicatie. Aangezien deze rapportages over de periode januari 2013 tot oktober 2015 gaan, is de informatie sterk achterhaald en geeft deze niet het beeld weer van de huidige situatie", aldus een VCHO-woordvoerder tegen Entree.
Niet weerleggen
De VCHO betreurt het dan ook dat positieve herkeuringen niet aan de ondernemer kenbaar gemaakt worden. "De geïnspecteerde bedrijven krijgen geen verslag als de keuring positief is. Zij kunnen de publicatie van een negatief rapport over de voorgaande jaren nu niet weerleggen. Hierin is het beleid van de NVWA niet consequent. Wij pleiten ervoor dat de NVWA bij elke actieve herkeuring deze gegevens direct openbaar maakt. Nu wordt de reputatie van ondernemers enkel beschadigd door alleen negatieve resultaten uit het verleden te publiceren.
Een schone lei
Daarnaast zijn de publicaties tegenover nieuwe bedrijfseigenaren niet rechtvaardig volgens de VCHO. "Een bedrijfsovername is financieel een grote investering. Een ondernemer die een zaak overneemt moet met een schone lei kunnen beginnen en niet afgerekend worden op de bedrijfsvoering van de vorige eigenaar."
Nuanceren
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) kwam eerder deze maand al in het nieuws vanwege hygiëne in (ster)restaurants. Uit onderzoek van de KRO-NCRV bleek namelijk dat een aantal sterrenrestaurants waarschuwingen hadden gekregen. Maar is het ook echt zo erg? Volgens KHN-woordvoerder Joris Prinssen valt daar nog wel een nuance aan te brengen. Zo zouden er in 4 jaar tijd slechts 2 boetes zijn uitgedeeld. Prinssen: “Alle andere gevallen die zijn geconstateerd door de NVWA zijn opgelost, soms direct en soms heeft een restaurateur een aantal weken gekregen om een aangetroffen probleem op te lossen.”

