Vanwege het 5-jarig jubileum van Steinbeisser Experimentele Gastronomie komen chefs uit Berlijn, Kopenhagen en New York op 5, 6, 7 en 8 oktober een speciaal diner bereiden in het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade in Amsterdam.
Vijfentwintig kunstenaars ontwerpen speciaal voor deze gelegenheid bestek en servies. Iedere avond is een unieke, boeiende ervaring die gastronomie van hoge kwaliteit paart aan conceptueel ontwerp en die een radicaal andere manier aanbiedt om te genieten.
Plantaardig ingrediënt
Kristian Baumann, chef-kok en mede-eigenaar van Noma’s met een Michelinster bekroonde restaurant 108, Daniel Burns, chef-kok en partner bij Tørst en Luksus in New York (eerste restaurant ter wereld bekroond met een Michelinster dat alleen bier-pairings serveert) en Andreas Rieger, chef-kok bij einsunternull (de rijzende ster van de culinaire scene in Berlijn) serveren elk een speciaal tasting menu voor deze plantaardige eetervaring. De chefs gaan daarnaast de uitdaging aan om puur-plantaardig (vegan) ingrediënten te gebruiken die afkomstig zijn van biologisch of biodynamisch teelt uit Nederland, België en Duitsland.
Wijnen
Belast met dezelfde opgave als de chefs, zal Théo Cauchois (sommelier, kunsthistoricus en antropoloog) onderzoek doen naar ambachtelijke makers in Nederland, Belgiё en Duitsland die natuurlijke, veganistische, biodynamische en biologische bieren, ciders en wijnen produceren. Met aandacht voor terroir en nieuwe ambachtelijkheid, zal hij ook wereldwijde kwesties rondom duurzaamheid betrekken.
Bestek
Vijfentwintig kunstenaars buigen zich over de verschillende aspecten van de eetcultuur, om bestek en servies te ontwerpen dat de conventies doorbreekt en de eetervaring verrijkt op een hoogst onverwachte wijze. Het zijn unieke stukken gemaakt van beton, glas, hout, papierpulp, rijst, zout en zilver die het tafelen in een zeer bewuste en zelfs performance-achtige gebeurtenis veranderen. Elke diner setting wordt voorzien van een unieke selectie stukken die de gastronomische creaties van de chefs accentueren. Het bestek is van Marie Eklund, Elin Flognman, Sophie Hanagarth, Joo Hyung Park, Laia Ribas Valls en Tala Yuan. De schalen en borden worden gemaakt door Dovile Bernadisiute, Catalina Brenes, Gabriela Cohn, Katharina Dettar & Stine Keinicke, Tatjana Giorgadse, Helen Habtay, Nils Hint, Caroline Hultqvist, Inari Kiuru, Machteld Lambeets, Judith Lasry, Christina Liu, Xiao Liu, Hugo Madureira, Mia Maljojoki, Felicia Mülbaier, Julia Obermaier, Toño Perez en Kathleen Reilly.
Jubileum
Een intrigerende reeks conceptueel maar bruikbaar bestek en servies ontworpen door 50 kunstenaars en sieradenontwerpers in de afgelopen 5 jaar voor Experimentele Gastronomie wordt getoond in het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade in Amsterdam. De collectie van ontwerpen is gebruikt op diners in Amsterdam, Basel, Berlijn, Saratoga en Zurich en zal voor het eerst gepresenteerd worden buiten de dineravonden. De tentoonstelling is geopend voor publiek van 6 tot 8 oktober van 10.00 - 19.00 uur.
Reservering
* Prijs: 6-gangen tasting menu inclusief wijn- of sap-arrangement € 150
* Data: vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 oktober 2017, 19.00 uur (Vrijdag 6 oktober - chef Kristian Baumann (108, Kopenhagen) Zaterdag 7 oktober - chef Andreas Rieger (einsunternull, Berlin) Zondag 8 oktober - chef Daniel Burns (Luksus, New York))

