Niet alleen Nederland kampt met te weinig horecapersoneel, ook België heeft het er zwaar onder. Er zitten 20% minder leerlingen op Vlaamse Hotelscholen dan tien jaar geleden en de helft van de afgestudeerden stapt binnen de vijf jaar uit de sector, terwijl er steeds meer vacatures zijn. “Wanneer ik vacatures uitschrijf, krijg ik meer reacties uit het buitenland dan uit Vlaanderen.”
Jaren geleden konden Vlaamse hotelscholen de stroom studenten nauwelijks nog aan door populaire tv-programma’s, schrijft de Gazet van Antwerpen. Maar die tijd ligt resoluut achter ons. In tien jaar tijd ging het aantal studenten van de 28 Vlaamse hotelscholen van 5.893 naar 4.693. “En van diegenen die afstuderen gaat een aanzienlijk deel niet aan de slag in de sector of stopt er binnen de vijf jaar mee”, zegt Pieter Tratsaert van Horeca Vorming Vlaanderen. “Maar dat is maar een deel van het probleem. Want het aantal restaurants én het aantal arbeidsplaatsen stijgen intussen jaar na jaar. Kortom: meer werk maar minder volk. De roep naar geschoold personeel is groter dan ooit.”
Voertaal in de keuken
De Brugse tweesterrenchef Filip Claeys van restaurant De Jonkman kent de moeilijke zoektocht naar personeel maar al te goed. “Wanneer ik vacatures uitschrijf, krijg ik meer reacties uit het buitenland dan uit Vlaanderen. Het gevolg is dat de voertaal in mijn keuken al enkele jaren Engels is. Van de zeven vaste krachten komen er slechts drie uit Vlaanderen. En ik heb dan nog het geluk dat ik een bekende zaak heb. Ik kan me inbeelden dat mensen met een brasserie het nog moeilijker hebben om geschikt personeel te vinden”, aldus Clayes.
Passie overbrengen
In de hoop het tij te doen keren, organiseerde hij op 21 september samen met chocolatier Dominique Persoone en topchef Rudi van Beylen Food Paradise Day, een congres waarbij internationale en nationale toppers komen spreken voor laatstejaarsstudenten van de Vlaamse hotelscholen. “We moeten iets doen. Om jongeren te overtuigen moet je ze ook helden geven. Door mensen als Albert Adrià of Sergio Herman hun verhaal te laten doen, hopen we de passie van die toppers over te brengen op de studenten, zodat we die tenminste al niet kwijtspelen. Wie afstudeert moet binnen de sector blijven. Dat zou al een begin zijn”, vertelt Persoone.

