Uit vandaag gepubliceerde cijfers van het RIVM blijkt dat Nederlanders bijna 20% minder alcohol zijn gaan drinken ten opzichte van zes jaar geleden. En als we dan alcohol drinken, doen we dat het liefst in een restaurant, met een visje erbij.
Uit de voedselconsumptiepeiling (VCP) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt naar voren dat de consumptie van alcoholhoudende drank onder 9-69 jarigen met bijna 20% is afgenomen ten opzichte van vorige meting in 2007-2010. Het RIVM bracht het voedingspatroon onder ruim 4000 kinderen en volwassenen in kaart.
Vis en alcohol nuttigen buitenshuis
De daling in het gebruik van alcohol sluit aan bij andere cijfers. Zo is er een daling te zien voor wat betreft overmatig drinken van 24% in de afgelopen 15 jaar. Verder bevat de VCP gedetailleerde gegevens over wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken. De voedingsmiddelengroepen waarvan (ruim) een kwart buitenshuis (maar niet in een restaurant) wordt geconsumeerd zijn: koek en gebak, fruit, bouillon en niet-alcoholische dranken. Vis en alcoholische dranken worden relatief vaker in een restaurant geconsumeerd.In de meting van 2007-2010 was deze vraag niet meegenomen dus er kan geen vergelijking worden gemaakt. Nog altijd bijna 80% van al het eten en drinken wordt in Nederland thuis gegeten. Onder Thuis valt ook een drankje of eten bij vrienden of op het oppasadres van kinderen.

