Volgens de ABN AMRO's Sectorbarometer zijn Nederlandse ondernemers nog steeds positief gestemd. Maar in de horeca zijn nog wel wat pijnpunten en dan met name op het gebied van personeelstekort.
De Sectorbarometer van de ABN AMRO kopt: het economisch sentiment in de diverse sectoren van de Nederlandse economie is positief. Met name de retailsector, de zakelijke dienstverlening en technologie, media en telecom (TMT) zijn positief gestemd. De score voor de sector Leisure, waaronder ook horeca valt, daalde maar is nog wel positief.
Groei maar minder inversteren
Eerst het positieve nieuws: de sector Leisure laat groei zien. De buitenshuisconsumptie stijgt door het hoge consumentenvertrouwen. Bovendien profiteert de sector van een stijging van het toerisme. Het aantal logies-overnachtingen steeg bijna 5% in 2018 tot en met juli. Horeca-ondernemers zijn voorzichtiger dan eind 2017 als het gaat om de verwachte investeringen in het komende jaar. Ook hierbij speelt het personeelstekort mogelijk een rol. Door de soms heftige lokale concurrentie ervaren sommige ondernemers de economische groei mogelijk niet en daarom ziet de branche het economisch klimaat minder positief dan eerder. De investeringsbereidheid van Nederlandse ondernemers in het algemeen loopt volgend jaar ook naar een minder hoog niveau. De sectoren TMT en food denken volgend jaar meer te investeren dan dit jaar. IT-bedrijven profiteren van de digitaliseringsopdrachten uit de andere sectoren, terwijl foodondernemers investeren in nieuwe, efficiëntere productiemiddelen.
In 2018 tot en met oktober is er sprake van een daling van het aantal faillissementen binnen de sector Leisure. Daarbinnen zijn echter wel verschillen. Zo is er binnen de horeca een daling bij cafés en hotels, maar juist een stijging bij restaurants, ondanks de marktgroei. Mogelijk komt dit door de lokaal soms hevige concurrentie. De ondernemers in de horeca werden ook minder positief over hun concurrentiepositie ten opzichte van elkaar. Mogelijk speelt het personeelstekort hierbij een rol. In het vierde kwartaal van 2018 ervaart 30% (netto) van de ondernemers in de horeca een tekort aan arbeidskrachten als belemmering. Bij hotels is dit 34%, bij verhuurders van vakantiehuisjes 28%, bij campings 27% en bij eet- en drinkgelegenheden 30%.
Lees het hele rapport hier:

