Gisteravond werd in de Jaarbeurs op de vakbeurs Gastronomie-Fine Food Professional in Utrecht de Gault&Millau-gids 2017 gepresenteerd. Ook werden de Gault&Millau Awards uitgereikt. Sidney Schutte van Librije’s Zusje** werd uitgeroepen tot Chef van het Jaar.
Belangrijke stijgers zijn in de gids zijn: Bord’eau (van 18,5 naar 19 punten), Librije’s Zusje, Vinkeles, Joelia (alledrie van 17,5 naar 18 punten), Beluga Loves You, Bij Jef, Pure-C (alledrie van 17 naar 17,5 punten), Kasteel Heemstede, Fred en De Leuf (alledrie van 16 naar 17 punten). De hoogst genoteerde nieuwe zaken in de gids zijn Tribeca (18 punten), White Room en Meliefste (beide 16 punten).
Gedaald
Gedaald in de Gault&Millau-gids zijn onder andere: Basiliek (van 16 naar 15 punten), Amarone (van 16 naar 15 punten), De Kruidfabriek (vh. Lute) (van 15 naar 14 punten), Cottontree Mer (vh. Seinpost) (van 16 naar 14 punten).
Overzicht
Een overzicht van alle punten in de Gault&Millau-gids 2017? Kokswereld.nl heeft het het complete overzicht voor u op een rij gezet. Klik onderaan dit bericht op 'Gault&Millau punten' om de lijst te bekijken.
Sidney Schutte
Sidney Schutte kreeg de award van Chef van het Jaar uitgereikt. Schuttes gerechten zijn precisiewerkjes, zo oordeelt de gids. Elk bord is een verhaal op zich. Compositie, smakenbalans, ingrediënten, bereidingen, alles grijpt uiteindelijk op een verrassende manier in elkaar. Het is vaak gedurfd, ook met Aziatische ingrediënten, maar van een subtiliteit die alleen de allerbeste chefs beheersen.
Jonathan en Bas
Twee jonge talenten kregen de award Talentvol Chef van het Jaar toegekend: Jonathan Zandbergen (Merlet, Schoorl) en Bas van Kranen (De Leuf, Ubachsberg). Jong talent Bas van Kranen wordt geprezen om de grote inzet en de culinaire precisie waarmee hij het hoge niveau bij restaurant De Leuf wist te continueren na het veel te vroege overlijden van Paul van de Bunt. Jonathan Zandbergen is sinds hij werkzaam is bij Merlet duidelijk gegroeid; zijn door Slow Food geïnspireerde gerechten zijn nog fantasierijker geworden.
Gault&Millau Awards
Hieronder een overzicht van alle uitgereikte Gault&Millau Awards:
- Chef van het Jaar: Sidney Schutte – Librije’s Zusje, Amsterdam
- Ex aequo Talentvol Chef van het Jaar: Bas van Kranen – De Leuf, Ubachsberg
- Ex aequo Talentvol Chef van het Jaar: Jonathan Zandbergen – Merlet, Schoorl
- Sommelier van het Jaar: Ronnie Brouwer – De Kromme Dissel, Heelsum
- Talentvol Sommelier van het Jaar: Lendl Mijnhijmer – Waterproef, Scheveningen
- Gastheer van het Jaar: Casper Westerveld – Vinkeles, Amsterdam
- Talentvol Gastheer van het Jaar: Joey de Kruijf – Parkheuvel, Rotterdam
- Wijn|Spijsspecialist van het Jaar: Martijn Struijk – De Lindehof, Nuenen
- Beste Fromager: Melvin Verwaal – Bord’eau, Amsterdam
- Duurzaam Restaurant van het Jaar: Boerderijrestaurant Aan Sjuuteeänjd, Schinnen
- Prijs | Plezier 2017: Jacobsz, Amsterdam
- Wijnkaart van het Jaar: Bistro Bord’o, Leiden
- Terras van het Jaar: The Hunting Lodge, Rozendaal
- Hotel van het Jaar: Seven One Seven, Amsterdam

