Na twee ‘grote’ boeken over bier & eten, gooit kok en biersommelier Arvid Bergström het over een andere boeg. Hij heeft onlangs het eerste deel uitgegeven van een serie handzame en informatieve boekjes, ‘De Bier & Spijs Encyclopedie’. In totaal 27 bieren worden gekoppeld aan oliebollen met nieuwsgierig makende namen als Assepoester en de Pompoenkoets, I did it Thai Way, Drijvende Kastanje en The Elvis Berliner. De bieren waarmee ze kunnen worden gecombineerd zijn al even gevarieerd als de oliebolrecepten. Van Bronckhorster IJsselbock tot Oedipus Swingers en van een mooi pilsener als Chateau Neubourg tot Zundert Trappist.
Tekst: Gerard Molenaar
‘In dit boek komen vele leuke, lekkere en misschien gekke ideeën voorbij over het foodpairen van bier en oliebollen’, staat er groot voorin het boek, dat als ondertitel heeft: ‘smaakvolle combinaties voor een heerlijke proefsensatie.’
Bergström neemt het begrip oliebol ruim. Er zijn genoeg varianten te bedenken, zoals de Pisang Goreng Churros, Berliner bollen en donuts. In het handzame boekje van 128 pagina’s gaat hij in op de culturele achtergrond van de oliebol, de soorten oliebollen die hij de revue laat passeren en legt hij uit waarom hij denkt dat bier en oliebollen een prima combinatie vormen.
Daarna volgen combinaties van bier & oliebollen: oliebol pisang met gember, gecombineerd met Texels StormBock of ‘de gele oliebol met Trappist Zundert.’ Recepten, biercombinatie en moeilijkheidsgraad zijn duidelijk aangegeven. Een verrassend, handzaam en origineel boekje, met een handig uitvouwblad waarop alle bier- en oliebolcombinaties staan. Horecazaken kunnen met dit boek in huis hun gasten originele bier-oliebolcombinaties bieden, de laatste dagen van het jaar.
Bier & Oliebollen. Prijs: 12,50(inclusief 10% korting). Bestellen via.proefbier.nl/bestellen
Ook te bestellen bij bol.com voor 13,89 euro.
