Het boek ‘Bierkenner word je zo’ van de Fransman Guirec Aubert is er al een tijdje, maar het is zeker de moeite waard om te bespreken. Na de uitstekende algemene boeken over bier van Rick Kempen en Fiona de Lange, vraag je je af waar nog behoefte aan is. Uitgevers kunnen zich nog onderscheiden door de uitvoering. En dat is precies wat Good Cook, de Nederlandse uitgever van dit van oorsprong Franse bierboek doet. Het goed verzorgde boek met hardcover onderscheidt zich door leuke, maar vooral duidelijke illustraties, die de grote hoeveelheid informatie licht verteerbaar maken. Een ander pluspunt is dat de informatie is opgedeeld in korte secties. In de volle breedte word aandacht besteed aan bier, van grondstoffenkennis tot zelf brouwen. Het gaat onder meer over bier kopen, drinken en proeven. Over foodpairing en over bierstijlen.
De uitleg is helder. Experts zullen ongetwijfeld hier en daar iets vinden dat ontbreekt of misschien niet volledig is, maar voor de algemene lezer die meer wil weten over bier, is dit gewoon een prettig compleet boek, dat lekker wegleest.
Het boek is niet alleen vertaald, maar ook enigszins aangepast aan de Nederlandse situatie. Dat leidt soms tot opmerkelijke zaken, zoals een afbeelding van Frankrijk (het land van de auteur) met daarin de cijfers van Nederland. Dat het aantal brouwerijen dat daar wordt vermeld niet klopt is de uitgever niet kwalijk te nemen. Op de dag van het drukken is de informatie al verouderd, gezien de absurde groei van het aantal brouwerijen.
Het enige wat vragen oproept, is dat sommige stijlen die tegenwoordig in Nederland worden gebrouwen, in het boek onder de noemer ‘atypische bieren’ vallen. Het woord speciaalbier is al taboe sinds bier weer meer is dan alleen pils. Gose was de stijl van de Brand Bierbrouwwedstrijd. Dat kun je geen atypisch bier meer noemen, tenzij het gaat om de productiewijze. Maar dan kijk je er wel met een pilsbril naar. Mocht er een volgende druk komen, dan zou ook het hoofdstuk over befaamde Nederlandse bieren wel een upgrade moeten krijgen. Nu worden Heineken, Grolsch en Wieckse Witte genoemd.
Maar dit zijn een paar details. Over de hele linie, een compleet, toegankelijk, fraai geïllustreerd boek voor mensen die op een prettige manier veel over bier willen leren. Handig voor horecapersoneel als er een exemplaar aanwezig is.
Uitgeverij: Goodcook.nl|Auteur: Guirec Aubert | ISBN: 9789461431851 | Pagina’s: 192 | €22.50
Gerard Molenaar


