Biernieuws

Bier101: boeiende minicursus

Tekst: Gerard Molenaar

Afgelopen maandag werd voor de tweede keer de minicursus Bier101, een initiatief van Bier&cO en Entree. Deze keer was de locatie de brouwerij van Stadskasteel Oudaen in Utrecht. Bierambassadeur Rick Kempen verzorgt de cursus Bier101 en het lukte hem ook deze keer om de aanwezigen drie uur lang te boeien. Na een korte inleiding over de geschiedenis van bier, ging het via grondstoffen en brouwproces naar de praktijk. Kempen laat de cursisten bieren proeven en kiest daarbij voor klassiekers als Weihenstephaner en St. Bernardus Abt 12, maar ook voor klassieke bierstijlen met een twist, zoals de Mannenliefde van Oedipus, een saison. Tussendoor kwamen ook twee bieren van brouwerij Oudaen op tafel: een lentebok en een dubbel.

De betrokkenheid van de deelnemers was hoog en zo kwamen er ook allerlei praktische zaken aan bod, zoals bier bewaren. Veel horecazaken zijn, qua koeling in de zaak, niet ingesteld op de grote hoeveelheid bieren die tegenwoordig op de kaart staan. Dat betekent opslag in de kelder en dus veel lopen. Een ander discussiepunt was het aanbod. Er is een categorie gasten, de zogenoemde biergeeks, die steeds weer iets nieuws willen proeven. Dat is een uitdaging voor sommige horecazaken. Kempen ging uitgebreid in op de vragen en gaf praktische tips voor samenstelling en presentatie van de bierkaart, bier en foodcombinaties en het vermijden van keuzestress bij de gast. De deelnemers toonden zich na afloop tevreden over zowel de bevlogenheid van Kempen als zijn kennis. De datum en locatie voor de volgende bier101, maken we via deze website bekend.