Bedrijven
Foto Kas-Kantine
Branchenieuws
Foto Kas-Kantine

Kas-Kantine geopend in fabriekskarkas Halfweg

In het dorpje Halfweg, tussen Haarlem en Amsterdam, is een bijzonder restaurant geopend: de Kas-Kantine, een initiatief van Menno Houtstra.

Het restaurant dat op bedrijventerrein Sugar City staat, is bijzonder in alle opzichten. Want niet alleen wordt een groot deel van de energie en ingrediënten ter plaatse geproduceerd, ook op het gebied van watervoorziening, afvalwater- en luchtzuivering opereert de Kas-Kantine volledig autonoom. Er is geen stroom en geen water. Tevens is Houtstra het restaurant begonnen zonder startkapitaal.

Fabriekskarkas
Daarnaast springt ook de opvallende architectuur meteen in het oog. Het restaurant is namelijk gebouwd in een leegstaand fabriekskarkas op Sugar City, de bedrijfslocatie op het voormalig terrein van de CSM Suikerfabriek in Halfweg. Muren worden gevormd door gerecyclede strobalen, voorzien van een kleilaag. Houtstra maakte voor het eerst kennis met deze methode tijdens een duurzaam bouwproject in Roemenië. “Ik ben echt fan van deze techniek. Natuurlijk is het honderd procent milieuvriendelijk, maar het steekt ook prachtig af tegen het industriële karakter van de locatie.”

Inspiratie
Inspiratie voor het menu haalt Houtstra uit Frankrijk, waar hij jarenlang werkzaam was als chef-kok van diverse biologische restaurants, maar ook uit andere delen van de wereld. “Onze chef Charles Pelissot is een Fransman, maar ons menu is erg internationaal georiënteerd. Belangrijk is dat het menu iedere dag verschillend is en dagvers, afhankelijk van de producten en ingrediënten die we kunnen verkrijgen.”

Met dit schijnbaar onalledaagse concept past de Kas-Kantine naar eigen zeggen helemaal in de actuele trend van verhoogd ecologisch- en organisch bewustzijn van de hedendaagse consument. “Door verstedelijking en de enorme bevolkingsgroei zie je dat we op een andere manier moeten nadenken over op het oog simpele zaken als eten. Door urban farming, recycling en lokale voedselproducenten in ons concept te betrekken, hopen we mensen, naast een heerlijke maaltijd, ook food for thought te bieden. Iedereen kan hier binnenwandelen en bijvoorbeeld vragen stellen over hoe je met weinig middelen een leefruimte kunt bouwen, hoe je een eenvoudige groentemuur of teelttafel maakt of waar lekkere lokale producten te verkrijgen zijn.”