uitreiking gidsen
Branchenieuws
Foto Pim Ras

Awards, gidsen, lijsten: dit zijn de plannen

Awards, gidsen, lijsten en vermeldingen: normaal staan de wintermaanden in het teken van talloze prijsuitreikingen en evenementen in de horeca. Dat corona op alle vlakken roet in het eten gooit, is zacht uitgedrukt. Wat staat er nog op op die - ooit zo volle- kalender? We gaan in op Michelin, Gault & Millau, de Favor Flav top 100, Horecava Innovation Awards, Food Inspiration Days, de Lekker500 en natuurlijk op onze eigen Entree Awards.

Tekst: Carolien Dircken

Michelin Gids 2021

De uitreiking van de Michelin Gids Nederland stond gepland voor half januari 2021. Of deze doorgaat, en in welke vorm, hoopt Michelin heel binnenkort (waarschijnlijk komende week nog) bekend te maken. De uitreiking voor België en Luxemburg is al verplaatst van november 2020 naar 11 januari 2021 en van Gent naar een nieuwe locatie in Bergen, in de hoop dat er dan ruimte is voor een fysiek evenement. Internationaal directeur Gwendal Poullennec laat weten mee te leven met de chefs en restaurateurs, overal ter wereld en feliciteert hen met de passie, ondernemerschap en vindingrijkheid die ze dit jaar hebben laten zien.

Gault & Millau Awards 2021

Op 30 november zouden de Gault & Millau Awards worden uitgereikt en de gids Gault&Millau 2021 worden gelanceerd, maar ook dat evenement gaat in 2020 niet meer plaatsvinden. “Gisteren hebben we onze partners en de chefs en restaurants laten weten dat de Gault & Millau Awards en de lancering van de gids uitgesteld worden tot een nader te bepalen moment, hopelijk in het eerste kwartaal van 2021”, laat uitgever Godfried van der Lugt weten. “De uitreiking zal pas plaatsvinden we weer met minimaal 200 mensen kunnen samenkomen, in de Kromhouthal in Amsterdam. Het voelt ook niet goed om nu prijzen uit te reiken. Iedereen staat in de overlevingsmodus en chefs hebben genoeg aan hun hoofd. Wij zullen ondertussen achter de schermen de verrichtingen zoveel mogelijk blijven volgen en proeven. ”

Entree Awards 2020

Ons eigen, feestelijke najaarsevenement waarbij de ‘Oscars van de Horeca’ worden uitgereikt gaat dit jaar helaas niet door. Zoals we eerder al lieten weten vinden we het vanwege de coronacrisis en –restricties niet gepast om dit jaar nieuwe en gerestylde horecazaken te beoordelen. Ook de aan de Entree Awards gekoppelde wedstrijden Best Bartender en Bierspecialist in de Horeca vinden dit jaar niet plaats. Horecazaken en -professionals die in 2020 kans maakten op een nominatie, dingen weer mee naar een award tijdens de volgden editie, die in november 2021 hopelijk weer als vanouds kan plaatsvinden.

Favor Flav top 100

Sinds vijf jaar roept food- en culiwebsite FlavorFlav in november een top 100 uit van smaakmakers in de wereld van eten en drinken. De lijst bestaat uit een mix van chefs, foodproducenten, restaurateurs, startups, culinair journalisten en andere belangrijke “movers en shakers” uit de culinaire scene. Ook dit jaar komt deze top100 er, belooft hoofdredacteur Sharon van Lokhorst. “Er kan uiteraard geen fysiek evenement aan verbonden worden, maar we maken de lijst zeker ergens in november bekend. Zeker in dit rare jaar zijn er veel bijzondere en opmerkelijke initiatieven voorbij gekomen en valt er genoeg te beoordelen. We zijn er druk mee bezig”

Horecava Innovation Awards 

Niet alleen de Horecava vindt dit jaar plaats in aangepaste vorm (met minder bezoekers en grotendeels online), ook de Horecava Innovation Awards zullen anders worden ingevuld. Sinds corona ons land én de horecawereld op z'n kop zette, biedt Horecava creatieve initiatieven een platform met de actie #hartvoordehoreca. Op die manier kunnen horeca- en foodprofessionals elkaar inspireren. "Dit jaar maken de Innovation Awards op 11 januari 2020 voor één keer plaats voor een Hart voor de Horeca Tribute", vertelt Marjolein de Haas-Hebink van Horecava. "Onze jury zal van alle #hartvoordehoreca initiatieven die we op het platform verzameld hebben een selectie maken en een aantal winnaars uitroepen. Dat zijn de toppers die er echt uitspringen met het initiatief dat ze in deze tijd hebben neergezet." Of deze 'tribute' gepaard gaat met een fysieke of digitale uitreiking, durft ze uiteraard nog niet te voorspellen. Wie een mooi initiatief onder de aandacht wil brengen, kan dat nog doen tot 1 november.

Food Inspiration Day(s) 2020

The Big Reset. Dat is het toepasselijke thema van de Food Inspiration Day(s) dit jaar. Tijdens dit volledig digitale evenement kunnen food professionals op 19 oktober interviews met en lezingen door inspirerende sprekers volgens via een livestream. Zij zullen het hebben over de toekomst voor de food- en hospitalitybranche en ingaan op de tegenslagen, maar ook motivatie, kansen en kracht laten zien. Keynote speakers zijn Steven van Belleghem (international speaker & visionair), Volkert Engelsman (duurzame ondernemer, Eosta) en Jaap Korteweg (Those Vegan Cowboys). Daarnaast komen onder andere inspirators en innovators als Nico Dijkshoorn, Bibian Mentel, Soenil Bahadoer (De Lindehof) en Frank Visser (Les Patrons Cuisiniers) aan het woord.

Lekker500 

Op 27 oktober verschijnt Lekker500 2021 in een speciale, aangepaste editie, waarin "de beste restaurateurs van Nederland" een podium krijgen. De redactie geeft aan dat de bezoeken die ze (begin) dit jaar hebben gebracht aan restaurants niet representatief zijn voor de huidige situatie en dat ze daarom de aangepaste restaurantgids uitbrengen, vol interviews, trends, recepten en tips. De (digitale) presentatie van Lekker500 vindt plaats op 26 oktober. Ook zal dan de winnaar van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) bekend worden gemaakt. Die prijs bestaat sinds 1999 en is bedoeld om gastheerschap in Nederland onder de aandacht te brengen. Ook voor deze uitreiking wordt nog gezocht naar een passend, digitaal alternatief.