Gerecht van Lars Drost, Bocuse d'Or 2017
Innovatie
Foto Kyonne Leyser

[Fotoalbum] NLse finale Bocuse d'Or

Tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam is Lars Drost van Ciel Blue in Amsterdam de winnaar geworden van de Nederlandse finale van Bocuse d’Or. Lars Drost gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Turijn van 10 tot en met 12 juni 2018. Bekijk de foto's van de spannende finale onder dit bericht.

Vijf kandidaten bereidden zich de afgelopen maanden voor op deze prestigieuze kookwedstrijd waarbij de Nederlandse talenten zijn beoordeeld door grote Nederlandse sterrenchefs. Voorzitter Bocuse d’Or Nederland Jonnie Boer (Librije***): “Het gaat om smaak, om presentatie, werkwijze en dat allemaal onder de druk van de klok. Er werd boerenduif en saibling verwerkt tot gerecht, waarbij 80% van het gerecht uit groenten moest bestaan. Het was spannend en mooi. Alles moest kloppen nu op naar de Route to Turijn!”

Persoonljike winnaars:
Winnaar beste visgerecht: Gert van der Heijden, landgoed Hotel Het Roode Koper* (Leuvenum)
Winnaar beste vleesgerecht: Marco van der Wijngaard, restaurant ’t Amsterdammertje* (Loenen aan de Vecht)
Beste commis: Jeffrey Buijl

De opdracht
Het bestuur koos ervoor om groenten dit jaar centraal te stellen met als thema ‘verfijning’. Er werd een vis- en een vleesgerecht gemaakt. Bij het visgerecht gold dat 80% van het gerecht uit groenten moest bestaan en 20% uit vis. De kandidaten hadden 5 uur en 35 minuten de tijd en presenteerden finale 8 gelijk opgemaakte borden aan de jury. Dit gold als opmaat naar de 12 borden en presentatie op een schaal die tijdens de Europese finale in Turijn verplicht is.  

Route naar Lyon
De finale werd gehouden op maandag 18 september 2017 op de vakbeurs Gastvrij Rotterdam. Voorzitter Jonnie Boer: “De route naar Lyon is gisteren met een sterk Nederlands veld van jonge culinaire talenten voortgezet. Discipline, vakmanschap en passie voor koken kwamen samen in deze vakwedstrijd van het hoogste niveau.” De Europese finale wordt gehouden in Turijn van 10 tot en met 12 juni tijdens de vakbeurs Terra Madre Salone del Gusto. De 11 beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden op de wereldfinale die gehouden wordt tijdens de vakbeurs Sirha in januari 2019.

Bocuse d’Or
Deelnemen aan Bocuse d’Or-wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen support van Bocuse d’Or Nederland. Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon, brengt 24 landen samen over 5 continenten. Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities. Elke twee jaar (oneven jaartal) gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

Vakjury
De vakjury staat onder leiding van Jonnie Boer (Librije***), de vakjury bestond uit de SVH Meesterkoks:
Soenil Bahadoer (De Lindehof**)                                 
Francois Geurts (FG**)
André van Doorn (Kasteel Heemstede*)                     
Rutger van der Weel (Katseveer*)
Roger Rassin (La Rive)                                                      
Jan Smink (bestuurslid Bocuse d’Or NL en oud deelnemer)

De keukenjury stond onder leiding van Marco Poldervaart (’t Havenmantsje). 

Kandidaten finale Bocuse d’Or Nederland
Gert van der Heijden, landgoed Hotel Het Roode Koper* (Leuvenum)
Kees Visser, restaurant Bij Kees (Zierikzee)
Thomas Beekhuis, Bos&Bos Catering/DOTgroningen (Groningen)
Lars Drost, restaurant Ciel Blue** (Amsterdam)
Marco van der Wijngaard, restaurant ’t Amsterdammertje* (Loenen aan de Vecht)

​Sinds Gastvrij Rotterdam is Entree Magazine de officiële mediapartner van Bocuse d'Or Nederland.